top of page

Történelem

A 2009-ben újjáalakult Ecser Sport Egyesület óriási lendülettel veti bele magát, hogy községünkben újra lelkesen és aktívan vegyenek részt a lakók a különböző sportágakban, sporteseményekben.
Kezdésként megújult a vezetőség. Szilágyi József (elnök), Szilágyi Edina (alelnök) és Nagy Zoltán (titkár) minden erejükkel az egyesület fejlődésén voltak. 2017-ben egy újabb vezetőség váltás történt. Görög Zsolt lett az egyesület elnöke, Gazdag József és Gubcsó Dávid pedig az egyesület alelnöke.

Bemutatkozás: Text
gzsolt.JPG

Görög Zsolt Ecser Sport Egyesület elnöke

"Hiszem, hogy a 2021-es év minden tekintetben jobb lesz. A jelenlegi elnökséggel harmadik éve dolgozunk azon, hogy érzékelhető legyen Ecser labdarúgásában a minőség, fejlődés, ennél a jövőben sem adunk alább. Számomra továbbra is a legfontosabb az, hogy minden korosztály számára megtaláljuk az igényeinek megfelelő sportolási, versenyzési lehetőséget, sportágtól függetlenül."

Bemutatkozás: Image

Néhány évvel ezelőtt önkormányzati támogatással és saját erőből megkezdték a sportpálya területének és öltözőjének felújítását, azóta is rendszeresen gondozzák és rendben tartják a pálya területét, elkezdődtek a futópálya és röplabdapálya kiépítésének munkálatai.
A sportegyesület megújult felnőtt focicsapatával aktívan részt vesz különböző tornákon, bajnokságokon, rendszeresen kerülnek megrendezésre bajnoki mérkőzések a haza pályán.
Az egyesület a 2013-as évben 5-10 éves korú gyermekek versenyeztetésével részt vesz a Bozsik programban.

Bemutatkozás: Text
u11-4.jpg

U11-es csapat

Görög Zsolt: "Utánpótlás csapataink összességében jól szerepeltek a Bozsik tornákon, bajnokságokban. Tovább gyarapodott az utánpótlás bázisunk, sok óvodás gyermek kezdett el focizni Ecseren az elmúlt évben is, ami számomra az egyik legfontosabb ebben a „kis ecseri foci-vállalkozásunkban”. Örömmel tölt el, hogy a környező települések egyesületeivel az elmúlt időszakban jó kapcsolatot építettünk ki, példaként említve, hogy U9-es korosztályunkba 8 maglódi játékospalánta igazolt Ecserre, a maglódiakat pedig hasonló létszámban az U17/U19-es korosztályokban támogattuk. Külön öröm számomra, hogy U14-es csapatunk a megyei bajnokságban a kezdeti nehéz kezdés után felvette a ritmust, és saját szememmel láthattam, hogy papíron jobb és korban idősebb csapatokat is - olykor extázisban játszva - legyőzött. Fantasztikus érzés volt látni azt, ahogy egymásért küzdöttek fiatal játékosaink. Utánpótlás csapataink sikereihez szükségünk volt egy jó edzői stábra, lelkes gyerekekre, együttműködő szülőkre, támogatókra, valamint a gyerekek számára is jó példaként szolgáló felnőtt csapatra. Valójában mindenkire, aki ebben az egész közösségben részt vesz."

Bemutatkozás: Image

A vezetőség azon van, hogy minél aktívabban részt vegyen a különböző közösségi programokban és civil szervezetek által kezdeményezett munkákban. Többek között az Ecseri Böllérfesztiválon is minden évben versenybe szállnak a legjobb böllér és egyéb címekért a barátaik segítségével. Nem riadnak vissza akkor sem, ha a község tisztán tartása érdekében szemétszedési akciót hirdetnek.
Igyekeznek minél több sportágat megkedveltetni a lakókkal, így a Rábai Miklós Művelődési Házzal közösen Asztalitenisz klubot szerveztek, a Rábai Miklós Művelődési Házban minden hétfőn és pénteken este 7-től 9-ig. A klub aktív tagjai rendszeresen vesznek részt különböző asztalitenisz bajnokságokon, és nem utolsó sorban itt Ecseren is gyakran kerül megrendezésre asztalitenisz bajnokság.
Ezen felül a tavaszi és őszi időszakokban fakultatív futócsoportot szerveznek a sportpályán, ahová szintén rendszeresen érkeznek a szabadtéri sportágakat kedvelők.
Továbbá szeretnének egy hagyományt teremteni, Húsvéti apa-fia foci elnevezéssel a már 2 éve tartó húsvéti programjukkal. Kicsiket és nagyokat egyaránt várnak egy aktív-kreatív családi napra, húsvét vasárnap a sportpályán. Fiúk, lányok, kicsik és nagyok mind megtalálják a nekik való programot, sportot és kézműves foglalkozást.
Nem feledkezhetünk meg a már tényleg hagyománnyá vált Szilveszteri fociról sem! Minden év december 31-én, délelőtt egyre több és több focikedvelő vesz bátorságot magán, és az akár nem túl jó idő ellenére is részt vesz a szilveszteri focin a sportpályán. A jól megérdemelt ebéd és forralt bor sem maradhat el az aktív résztvevők számára.
Terveik között szerepel, hogy minden évben rendezhessen egy egész napos sportprogramokkal teli Sportnapot, illetve Sportbált.
Az ecseri sportkör alapításának terve már 1917-ben megszületett. Az akkori sportbarátok Ecseri Munkás Testedző Kör néven akartak sportkört alakítani, a belügyminiszter azonban nem hagyta jóvá az alapító okiratot, így a tényleges megalakulás még váratott magára. 1920-ban Ecseri SC néven kezdték meg a munkát. A ma száz éves sportklubnak az első években sok nehéz feladattal kellett megküzdenie. Pálya, felszerelés és pénz nem állt rendelkezésükre. Az egyesület vezetői, tagjai nagyrészt bejáró munkások voltak, s keresetükből az akkori nehéz gazdasági helyzetben még családjuk eltartására is alig futotta. A sportélet beindításához a község nyújtott segítséget.
1925-ben a sportklub elnöksége kérte a képviselő-testületet, hogy ingyen sportpályát jelöljön ki, mert a telkes gazdaság területéért az évi haszonbért már nem tudta fizetni. A képviselő-testület úgy döntött, hogy a bérbe adott községi földek bérleti idejének lejárta után eleget tesz a kérésnek. Ennek alapján az ecseri legeltetési társulat a legelő dimbes-dombos, futóhomokkal borított talaját átadta sportpálya céljára. Ásót, lapátot, talicskát ragadtak a sportbarátok, s fáradozásuk eredményeként elkészült Ecser első sportpályája, mely a mai Jókai utca Andrássy utca felőli végén helyezkedett el, majd nem sokkal később átkerült a mai Bajcsy-Zsilinszky utca - Határ utca által határolt területre.
A sportolók felszerelését a pálya bevételeiből akarták biztosítani, azonban a nehéz inflációs időkben ezt nem sikerült megoldaniuk, így hát liszteszsákokból varrtak maguknak mezt. Az ecseri sportkör tagjai kulturális munkát is végeztek községünkben, hiszen gyakorta megrendezésre kerültek az ecseri sportbálok, melyek napjainkig is népszerűek. Az ötvenes-hatvanas években az ecseri labdarúgócsapat komoly sikereket ért el, hat évig a megyei első osztályban játszott.
1953-ban az ecseri labdarúgó csapat a híres Aranycsapattal mérte össze erejét. A gyömrői sportpályán egy félidőt játszottak a nemzeti válogatottal. 1956-ban döntés született a sportpálya Bajcsy-zsilinszky útról jelenlegi helyére történő áthelyezéséről, a községi tanács segítségével 1962-63-ban került kialakításra mai sportpályánk.
1961-ben Földváry Tibor kezdeményezésére vette fel a kapcsolatot az ecseri sportklub először Pozsony csapatával, majd Nagymagyar (Zlaté Klásy) labdarúgóival. A kezdeti focimeccsek a két község közötti testvértelepülési kapcsolathoz vezettek, melyeket máig ápol mindkét fél. A sportöltöző épülete 1964-70 között épült. Kihasználtsága nem volt megfelelő, így 1973-ban a községi tanács bérbeadta a Politechnika Játékipari Szövetkezetnek. A szövetkezet bővülésekor, 1975-76-ban a sportöltöző az újonnan épült könnyűszerkezetes gyártóüzem része lett. Ennek ellentételezésére a Politechnika vállalta egy új öltöző építését, melynek eredményeképpen 1978-ban készült el a jelenlegi épület. Napjainkban az ecseri labdarúgó csapat nagyrészt körzeti bajnokságokban szerepel.

Bemutatkozás: Text

Ecser Sport Egyesület vezetői és edzői (2020)

edző.png
Bemutatkozás: Image
Bemutatkozás: Text
bottom of page